Logga in

Glömt ditt lösenord?

Grönt ljus för lagstiftning om miljöbrott med hårdare påföljder och fler straffbara handlingar

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras. Genom direktivet fastställs EU-omfattande minimiregler för definitionen av brott och straff. Den ersätter den föregående lagen från 2008. Det kommer endast att tillämpas på brott som begåtts inom EU. Medlemsländerna kan dock välja att utvidga sin jurisdiktion till brott som har begåtts utanför deras territorium.

Medlemsländerna har två år från och med direktivets ikraftträdande på sig att anpassa sina nationella regler till direktivet.

Publicerad 22 apr 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Europeiska unionens råd antog i mars ett förslag till direktiv om företags ansvar för deras påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Vi har analyserat förslaget här.

10 apr 2024

I den här analysen förklarar Sara Magnéli hur klimatanpassade avtal kan användas som ett centralt verktyg i klimatomställningen.

9 apr 2024

Regeringen har presenterat sin proposition Energipolitikens långsiktiga inriktning. I denna analys går klimatexperten Mattias Goldmann igenom förslagen och den fortsatta processen.

4 apr 2024