Socialförsäkringar - Långa sjukskrivningar
Från och med den 1 juli 2008 har det införts en rehabiliteringskedja inom sjukskrivningsprocessen med fasta tidpunkter för prövning av arbetsförmågan. Sjukpenning med 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) kommer från och med detta datum i regel bara att betalas ut under 364 dagar inom en tid av 450 dagar. Personer som fått sjukpenning med 80 procent av SGI under 364 dagar ska efter en skriftlig ansökan kunna få så kallad förlängd sjukpenning, vilken utgör 75 procent av SGI:n. Förlängd sjukpenning ska kunna betalas ut för 550 dagar. Sjukersättning ska från och med den 1 juli 2008 endast komma ifråga om den försäkrades arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt.
Försäkringskassan ska senast ett år efter dagen för sjukanmälan utreda om det finns förutsättningar att byta ut sjukpenningen mot sjuk- eller aktivitetsersättning. Om den anställde är mellan 30 och 64 år kan hon eller han få sjukersättning om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel under ett år eller mer. Sjukersättningen kan vara tidsbegränsad eller inte tidsbegränsad. Försäkringskassan utreder dock numera sjukersättningar som inte är tidsbegränsade vart tredje år och undersöker då personens arbetsförmåga och möjlighet till rehabilitering.
Tidsbegränsad och icke tidsbegränsad sjukersättning benämndes tidigare sjukbidrag respektive förtidspension. Om den anställde har erhållit ett lagakraftvunnet beslut om hel varaktig sjukersättning kan arbetsgivaren avsluta anställningen utan uppsägning.
Om den anställde är mellan 19 och 29 år kan hon eller han få aktivitetsersättning om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel under ett år eller mer. Aktivitetsersättningen är tidsbegränsad och beviljas för högst tre år i taget. Under tiden som den anställde får aktivitetsersättning har hon eller han möjlighet att delta i aktiviteter som har en positiv inverkan på sjukdomstillståndet eller prestationsförmågan.
Den som har haft sjuk- eller aktivitetsersättning under ett år har rätt att studera eller arbeta utan att förlora rätten till ersättningen. Det kallas vilande sjuk- och aktivitetsersättning. Den anställde kan också efter ett års sjuk- eller aktivitetsersättning prova att arbeta genom att ansöka om en prövotid och få ersättning och lön samtidigt. Under den period som den anställda har aktivitetsersättning eller tidsbegränsad sjukersättning ska det i de allra flesta fall pågå någon åtgärd som medverkar till att den anställda kommer åter i arbete efter ersättningsperiodens slut.