Socialförsäkringar - Läkarintyg
läkarintyg
Om den anställde är sjuk i mer än sju dagar ska hon eller han lämna ett läkarintyg till dig som arbetsgivare. Intyget behöver inte innehålla uppgifter om diagnos. Om det finns särskilda skäl får arbetsgivaren begära att arbetstagaren visar sjukintyg från och med en tidigare dag än från och med den åttonde sjukdagen. En sådan begäran om ett tidigare sjukintyg som gäller kommande sjukperioder får dock inte avser längre perioder än ett år.
Du är som arbetsgivare inte skyldig att betala sjuklön från och med den åttonde dagen om den anställde inte lämnar ett läkarintyg som visar att hon inte kan utföra sitt vanliga arbete på grund av sjukdom. Om den anställde utan skäl inte följer en sådan begäran om ett tidigare läkarintyg, så bortfaller arbetsgivarens skyldighet att betala sjuklön.
Läkarintyget är till för att du som är arbetsgivare och Försäkringskassan ska kunna bedöma om den anställde har rätt till sjuklön och sjukpenning. Intyget är ett underlag och ger inte den anställde automatiskt rätt till sjuklön eller sjukpenning. I intyget ska läkaren beskriva hur den anställdes medicinska tillstånd påverkar hennes eller hans förmåga att arbeta. Det ska tydligt framgå vilka uppgifter som den anställde inte klarar av att utföra på grund av sjukdomen.
Om det uppstår en tvist mellan dig och den anställde om rätten till sjuklön ska denna hanteras som en arbetsrättslig tvist. Den anställde kan vid en sådan tvist ansöka om så kallad sjuklönegaranti hos Försäkringskassan. Sjuklönegarantin innebär att Försäkringskassan kan besluta om att Försäkringskassan ska betala ut sjuklönen under en tvist om sjuklön som uppkommit med anledning av att arbetsgivaren ifrågasatt den anställdes arbetsförmåga eller anställning. Försäkringskassan kan sedan kräva tillbaka motsvarande belopp från arbetsgivaren.
Arbetsgivaren har tystnadsplikt när det gäller uppgifter i till exempel läkarintyg om anställdas hälsotillstånd eller personliga förhållanden i övrigt som framkommer i samband med hantering av sjuklön och rehabilitering. Tystnadsplikten gäller alla som handlägger frågor som rör rätten till sjuklön för de anställda eller deltar i rehabiliteringsverksamheten.