Konkurrensklausuler
Konkurrensklausuler
Konkurrensklausuler i anställningsförhållanden
En kritisk situation för ett företag kan vara när en anställd nyckelperson slutar. Nyckelpersonen kan då ta med sig viktig kunskap och information och försämra företagets konkurrensförmåga.
Under anställningstiden är den anställde skyldig att vara lojal mot sin arbetsgivare. Han får inte göra något som kan skada arbetsgivarens verksamhet. En av huvudpunkterna i den anställdes lojalitetsförpliktelse är att han inte får driva verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens. Lojalitetsförpliktelsen följer direkt av anställningsförhållandet, även utan att det finns någon särskild bestämmelse i anställningsavtalet. Om den anställde konkurrerar med arbetsgivaren under sin anställning kan det finnas saklig grund för uppsägning, men så snart anställningsförhållandet upphört upphör även lojalitetsförpliktelsen och därmed förbudet mot att driva konkurrerande verksamhet.
För att skydda företagets konkurrensförmåga när en nyckelmedarbetare slutar kan man skriva in en konkurrensklausul i anställningsavtalet eller skriva ett särskilt avtal med en sådan klausul.
En konkurrensklausul brukar innehålla ett förbud för den anställde att under en begränsad period (2-5 år) bedriva verksamhet som konkurrerar med den tidigare arbetsgivarens, ofta inom ett geografiskt begränsat område. Om den anställde bryter mot förbudet ska han betala ett fastställt vite till sin tidigare arbetsgivare. Ett annat sätt att skydda informationen kan vara att skriva ett sekretessavtal som gäller även efter anställningens slut.
När det gäller anställningsförhållanden är utrymmet för konkurrensklausuler begränsat. En särskild bestämmelse i avtalslagen gör det möjligt för en domstol att förklara att den anställde inte är bunden av klausulen om den sträcker sig längre än vad som anses skäligt. Vad som är skäligt beror bland annat på den anställdes ställning på företaget. I vissa kollektivavtal finns särskilda regler om när en konkurrensklausul i ett anställningsförhållande är tillåten. Helt klart är att en konkurrensklausul som enbart har till syfte att hålla kvar en anställd med särskilda kunskaper och särskild kompetens inte är tillåten.
Det går inte att säga exakt i vilka situationer en konkurrensklausul är bindande, men bara det faktum att det finns en konkurrensklausul i anställningsavtalet har vanligen en avskräckande effekt.
Exempel på en konkurrensklausul:
Bengt Larsson som arbetar som ansvarig för utvecklingen av Askro AB:s affärskoncept ”KONTAKT” förbinder sig att inte själv eller via annan bedriva konkurrerande verksamhet inom Västra Götalands län under en period av 1 år från det att hans anställning hos Askro AB har upphört. Skulle Bengt Larsson ändå starta sådan verksamhet ska han betala ett vite på 200 000 kr till Askro AB.
Konkurrensklausuler vid företagsköp
En annan situation där det är viktigt att skydda företagets kunskap och idéer är i samband med företagsöverlåtelser. Köparen av ett företag bör gardera sig emot att säljaren inte omedelbart startar en ny likadan verksamhet och använder sitt gamla företags kunskap och information. I avtalet om försäljning kan man som köpare kräva att en konkurrensklausul tas in. Klausulen brukar formuleras så att säljaren förbinder sig att inte konkurrera på marknaden under en tidsperiod. En sådan klausul kan i vissa fall vara en otillåten konkurrensbegränsning enligt konkurrenslagen. Klausulen bör vara begränsad till de varor och tjänster som ingår i det sålda företagets verksamhet och dessutom vara begränsad geografiskt och tidsmässigt.