Företagshemligheter och sekretessavtal
Företagshemligheter och sekretessavtal
För vissa typer av produkter kan flera olika skydd användas samtidigt. En patentskyddad uppfinning med en särskild design kan också mönsterskyddas och samtidigt vara skyddad som brukskonst enligt upphovsrättslagen. Om produkten dessutom marknadsförs under ett skyddat varumärke har produkten i praktiken det samlade skyddet från tre olika immaterialrättsliga lagar. Genom att kombinera olika möjligheter får man ett starkare skydd för sin produkt.
Det finns också en hel del information och kunnande i ett företag som inte kan skyddas med hjälp av någon immaterialrättslig lag. Till exempel kundinformation, kännedom om affärsförhållanden, administrativa rutiner, men även koncept för olika tjänster. Sådana tillgångar är ofta väldigt värdefulla för företaget och måste därför hanteras så att de inte utan vidare kan användas av konkurrenter. Nya idéer ger ofta ett försprång som kan utnyttjas. I en del branscher är det till och med så att även om det vore möjligt att få ett patent väljer företagen att istället hålla idén hemlig eftersom patentskyddet förutsätter att idén blir tillgänglig för alla konkurrenter. Ett sätt att skydda idéer och information som inte kan skyddas med någon av de immaterialrättsliga lagarna är att använda lagen om företagshemligheter och skriva sekretessavtal med kunder och anställda.
Lagen om företagshemligheter
Lagen om företagshemligheter skyddar information om affärs- och driftsförhållanden i ett företag. För att informationen ska vara en företagshemlighet krävs att tre förutsättningar ska vara uppfyllda.
1. Det ska vara frågan om information i ett företags verksamhet.
2. Informationen ska hållas hemlig av företaget.
3. Om informationen röjs ska det kunna medföra att företagets konkurrenskraft skadas.
Det kan vara vilken information som helst som rör affärs- eller driftsförhållanden, till exempel teknisk, kommersiell eller administrativ information. Informationen behöver inte vara kvalificerad, utan även triviala uppgifter kan klassas som företagshemligheter. För att informationen ska vara skyddad av lagen om företagshemligheter krävs inte att den hålls absolut hemlig i företaget. Vad som krävs är att företaget har en ambition att hålla informationen hemlig. Det ska finnas instruktioner om att den inte får spridas utanför en viss bestämd personkrets. Det är därför viktigt att företaget gör klart för dem som får tillgång till informationen att det handlar om företagshemligheter. Det kan till exempel ske genom säkerhetsinstruktioner, hemligstämpling eller sekretessavtal.
Brott mot lagen om företagshemligheter
Den som utan tillåtelse skaffar sig tillgång till en företagshemlighet gör sig skyldig till företagsspioneri. Företagsspioneri är ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.
Arbetstagares ansvar
En anställd som utnyttjar eller lämnar ut en företagshemlighet som han fått tillgång till genom sin anställning blir skadeståndsskyldig gentemot sin arbetsgivare. Det är däremot inte ett brott enligt lagen om företagshemligheter och därför inte straffbart. Ett sådant handlande kan dock vara en grund för uppsägning av personliga skäl eftersom det är i strid med den lojalitetsplikt som en anställd har mot sin arbetsgivare. Om en anställd olovligen skaffar sig tillgång till en företagshemlighet kan han dömas för företagsspioneri.
En anställd som utnyttjar eller lämnar ut en företagshemlighet efter att han slutat sin anställning blir bara skadeståndsskyldig om det finns synnerliga skäl, till exempel om den anställde under sin anställning har samlat in information om företagshemligheten med syftet att förbereda sig för att utnyttja den.
En affärspartner som får ta del av företagshemligheter i förtroende blir skadeståndsskyldig om han utnyttjar eller lämnar ut uppgifterna. Det är därför viktigt att göra klart för en affärspartner att det är företagshemligheter som han får ta del av. Ett bra sätt att göra detta på är att ta in en sekretessklausul i ett avtal eller skriva ett särskilt sekretessavtal.