En uppsägning av personliga skäl ska enligt lagen om anställningsskydd ha sakliga skäl för att vara giltig. I begreppet sakliga skäl ligger att den anställde medvetet har brutit mot någon av de skyldigheter som anställningen medför. Misskötseln har också inneburit någon form av skada för arbetsgivaren.
Om en arbetstagare medvetet bryter mot gällande regler ska han normalt ges möjlighet att rätta till sitt felaktiga beteende. Arbetsgivaren bör klargöra för arbetstagaren att ett visst beteende inte accepteras och att konsekvensen om det upprepas kan bli uppsägning. Detta klargörande sker lämpligen skriftligen i form av en erinran. För en något starkare markering från arbetsgivaren kan istället en varning lämnas.
Observera att en erinran eller varning inte får utgöra en disciplinär påföljd (bestraffning eller motsvarande). För statligt anställda finns dock regler i lagen om offentlig anställning (LOA) om disciplinpåföljd. För vissa andra arbetstagare (till exempel kommunanställda) finns regler i kollektivavtal om disciplinärt ansvar.