Anställningen
Anställningsavtalet
Ett anställningsavtal kan vara både muntligt eller skriftligt. Det är alltid bäst med ett skriftligt avtal som talar om för både arbetsgivaren och arbetstagaren vad som gäller. För arbetsgivaren finns det dessutom en skyldighet att informera arbetstagaren om ett antal saker (lön, semester med mera) och det kan han enklast göra i ett skriftligt anställningsavtal.
Anställningsformer
Man brukar räkna med följande anställningsformer
• Tillsvidare anställning (ofta kallad fast anställning)
• Tidsbegränsad anställning
• Provanställning
Tillsvidare anställning
Tillsvidareanställningen är en anställning som löper på utan någon bortre gräns. Den upphör vanligen genom att arbetsgivaren eller arbetstagaren säger upp avtalet och den avslutas då efter en uppsägningstid. En del i det så kallade anställningsskyddet är att arbetsgivaren kan säga upp anställningen bara om det finns sakliga skäl för detta, till exempel brist på arbete. Lagen utgår från att en anställning gäller tillsvidare om inget annat har sagts. Därför är det viktigt att en arbetsgivare eller en arbetstagare som vill att en anställning ska gälla på prov eller vara begränsad i tiden ser till att detta klart framgår av anställningsavtalet.
Tidsbegränsad anställning
Den tidsbegränsade anställningen är en anställning som redan från början är begränsad på så sätt att det är bestämt när den ska upphöra. Ofta är det knutet till en viss tidpunkt, men ibland kan det handla om att ett projekt ska bli färdigt eller någon liknande händelse. Under den tid som den tidsbegränsade anställningen löper är det inte möjligt för parterna att säga upp den, om de inte avtalat om en sådan möjlighet. Den gäller alltså under den bestämda tiden.
Tidsbegränsade anställningar godtas i följande fall
• Särskild visstidsanställning – en rätt att anställa någon tidsbegränsat, dock högst för tolv månader under en femårsperiod
• Vikariat – en rätt att anställa någon för att ersätta någon annan som är frånvarande, dock högst för två år under en femårsperiod
• Säsongsanställning – en rätt att anställa någon för en viss säsong
Provanställning
Provanställningen är anställning som inleds med en prövotid. I lagen sägs att denna kan vara högst sex månader, observera att det finns kollektivavtal som bara tillåter kortare tider. Efter prövotiden går provanställningen över i en tillsvidare anställning, om inte någon av parterna ger några andra besked. Under prövotiden kan såväl arbetsgivaren som arbetstagaren avbryta anställningen eller förklara att de inte vill att den går över i en tillsvidareanställning. Någon särskild anledning till att avbryta måste inte anges, det räcker med att någon av arbetsgivaren eller arbetstagaren inte är nöjda och därför inte vill fortsätta. Notera dock att det inte är tillåtet att avbryta en provanställning av diskriminerande skäl, till exempel därför att arbetstagaren är av ett visst kön eller kommer från ett annat land. Observera också att arbetsgivaren är skyldig att två veckor i förväg underrätta om att provanställningen kommer att avbrytas.
Anställningens villkor
Det finns flera olika källor till villkoren i en anställning
• Arbetsrätten
• Kollektivavtalet
• Anställningsavtalet
De arbetsrättsliga lagarna gäller på alla arbetsplatser. De är vanligen skrivna så att de garanterar de anställda vissa rättigheter som inte kan avtalas bort i ett anställningsavtal. Så är det exempelvis med rätten till anställningsskydd eller rätten att vara med i en fackförening. Däremot finns det en hel del arbetsrättsliga regler som kan ersättas av bestämmelser i kollektivavtal, exempelvis när det gäller arbetstider. I det enskilda anställningsavtalet kan arbetsgivaren och arbetstagaren ta upp frågor som inte regleras i lag eller kollektivavtal. Ofta är det även möjligt att i anställningsavtalet komma överens om villkor som ger arbetstagaren bättre villkor än vad lag eller kollektivavtal ger. Det är ofta en komplicerad fråga att avgöra hur de olika källorna förhåller sig till varandra. Läs mer om detta i handboken.